Frankrijk

Sinds 2016 werd in Frankrijk een ecovignet ingevoerd met de naam Crit’Air.

Het Crit’Air ecovignet is een sticker die in verschillende kleuren bestaat. Al naargelang de uitstoot van jouw wagen ontvang je een andere kleur sticker.

De sticker is verplicht in bepaalde zones in Frankrijk. Momenteel is het beperkt tot het gebied binnen de ring rond Parijs. Echter, mocht er teveel vervuiling in de lucht hangen, dan kunnen er bijkomende milieuzones ingesteld worden. Je moet er bovendien rekening mee houden dat je in bepaalde omstandigheden zal afwijken van je vastgelegde route. Misschien kom je onverwacht in een lange file terecht en moet je daarom toch gaan overnachten in een stad waar het ecovignet verplicht is. Of neem je een verkeerde afslag op de ring rond Parijs waardoor je toch in de zone terechtkomt waar de sticker verplicht is.

Het Franse ecovignet blijft geldig zolang het leesbaar is. Je hoeft dus niet elk jaar een nieuwe sticker aan te vragen.

Een sticker aanvragen voor je auto doe je online. Je hebt daarvoor de boorddocumenten van de auto nodig en een kredietkaart voor de betaling. De sticker wordt dan per post opgestuurd. Bestel hem dus tijdig want je kan hem niet in Frankrijk kopen.

De prijs van de sticker is momenteel 3,11€ + verzendkosten. Het totaalbedrag zie je op het moment van de aanvraag maar momenteel is het voor de Europese Unie 4,21€. De aanvraagprocedure kan je doorlopen in verschillende talen, jammer genoeg niet in het Nederlands.

Een sticker/Frans Ecovignet kan UITSLUITEND online aangekocht worden op de officiële website van de franse overheid.

De boete bedraagt 68€ (voor een personenwagen) als je toch een milieuzone inrijdt zonder sticker.

Raadpleeg steeds de officiële webpagina van de Franse overheid voor de meest up-to-date informatie!