Duitsland

Ook in Duitsland zijn er in een heleboel steden milieuzones (Umweltzone) afgebakend waar je enkel binnen mag met de juiste sticker, in het Duits heet die de “Umweltplaketten”. Het gaat om een  milieusticker die in heel Duitsland geldig is. Ook elektrische auto’s hebben een milieusticker nodig!

Een overzicht van alle Duitse milieuzones kan je terugvinden op deze kaart.

Hoe je een milieuzone kan herkennen? Het begin en einde van de milieuzone wordt aangeduid met een verkeersbord:

Er zijn 3 verschillende milieustickers, rood, oranje en groen. Welke sticker of Umweltplakette jouw auto krijgt is afhankelijk van de uitstoot van jouw wagen. De euronorm en het al dan niet aanwezig zijn van een roetfilter op je wagen en het jaar van inschrijving bepalen de kleur van je sticker. Een volledige uitleg (in het Duits) kan je op deze pagina vinden.

Een sticker blijft geldig zolang de auto ook dezelfde nummerplaat behoudt.

Je hoeft de Duitse milieusticker niet op voorhand te bestellen. Hij kan ook ter plaatse aangekocht worden. Voor 6€ kan je hem aankopen in 1 van de Tüv Süd service centers. Sommige zijn op zaterdag open maar ze zijn niet open op zondag. Op deze pagina kan je de adressen van de service centers opzoeken en de openingsuren bekijken. Ook bij DEKRA punten is hij te koop maar ik heb geen overzicht of kaart gevonden waar die precies te vinden zijn.

Je kan de milieusticker ook online bestellen op deze officiële website dan kost hij  15 euro (inclusief verzendkosten). Verschillende andere website zoals VAB bieden de sticker ook te koop aan maar dan tegen een hogere prijs (tenzij je lid bent).

De boete om zonder sticker, of met een verkeerde kleur sticker, in een milieuzone te rijden, kan oplopen tot 80€.